Internationale etiquette

Internationaal zaken doen

We reizen steeds vaker en verder, verleggen onze grenzen en gaan op zoek naar andere culturen. Ook in andere landen is het belangrijk om respect te tonen voor de plaatselijke bevolking en hoe mensen met elkaar omgaan. Dit kan per land en van cultuur tot cultuur zeer verschillen.
Doordat we steeds vaker samenwerken met mensen die een andere culturele achtergrond hebben dan de westerse, leidt dit enerzijds tot een verrijking van eigen standpunten en waarden, maar zorgt anderzijds soms ook voor verwarring, miscommunicatie en frustratie. Wereldwijd bestaan er ontelbare regels over omgangsvormen en communicatieve gedragingen. Ook zakelijk zijn er allerlei handige regels.

Voorkom misverstanden

Heeft u een zakelijke of formele afspraak met een Duitse relatie? Zorgt u er dan voor dat u niet alleen op tijd bent, maar ook dat u onberispelijk gekleed bent en dat uw schoenen gepoetst zijn.

Bent u voor zaken in China? Dan reikt u uw visitekaartje met beide handen aan. Bekijkt u het visitekaartje van uw zakenpartner aandachtig voordat u het opbergt, als teken van respect. Verder staan Britten altijd in de rij, al sluiten ze maar met z’n tweeën aan.

Dan hebben we nog onze lichaamstaal. Indien u in Groot Brittannië twee bier bestelt, steek dan niet uw wijsvinger en middelvinger op met uw handpalm naar uzelf gericht. Dat is daar net zo beledigend als dat u bij ons een middelvinger opsteekt.

Voor een optimale interculturele omgang en communicatie, is de motivatie om met mensen uit een andere cultuur in contact te komen en elkaar goed te kunnen begrijpen, een absolute voorwaarde.

  • Internationale trainingen