Tafel manieren

Etiquette, heden en verleden van tafelmanieren

Geen tv, geen computer en geen telefoon in huis. Wat moet je dan? Juist, regelmatig een feestje geven en uitgebreid tafelen! Aan het eind van de 16e eeuw was er al sprake van tafelmanieren, al waren deze in onze ogen nog vrij primitief. Lepel, mes en handen waren het enige tafelgereedschap.

Waarom bestaat een maaltijd nu eigenlijk uit gangen? De verklaring komt uit de in de Middeleeuwen ontstane gewoonte om een maaltijd in verschillende fasen op te dienen. Elke gang kon uit drie tot wel twaalf verschillende gerechten bestaan. De lekkerste en kostbaarste gerechten stonden natuurlijk in de buurt van de belangrijkste gasten aan de hoofdtafel, de minder kostbare op de andere tafels. Een feestmaal kon gemakkelijk uit zes tot tien gangen bestaan. Hoe hoger de status van de gastheer, hoe meer gangen. Het zal u niet verbazen dat zo’n feestmaal een hele dag in beslag kon nemen.

Nog steeds heeft tafelen een sociale functie. We eten aan tafel met ons gezin, met familie, met vrienden en met zakenrelaties. Tijdens de presentatie nemen we u mee door de tijd tot we zijn beland bij de tafelmanieren van het heden. Na afloop weet u de etiquette van toen en hoe het nu hoort.

Op stijlvolle wijze een tafel dekken en decoreren

Tevens bieden wij u de mogelijkheid om uw tafel op stijlvolle wijze te laten dekken en te decoreren. Op onderstaande foto’s ziet u een voorbeeld van een tafel die gestyled is door etiquette à la carte. Een compleet gedecoreerde tafel kan al vanaf 495,- euro voor u verzorgd worden. Een leuk idee voor speciale gelegenheden en voor het door u georganiseerde paasontbijt of kerstdiner.

  • Zakelijke trainingen